Kamp kurarken, kamp alanının seçimi kadar çadır kurmak da önemlidir. Hem çadırın özellikleri hem de kurulan alan, özenle seçilmelidir. Çadır kurarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Konusundan önce, çadır nedir ve nasıl olmalıdır bilinmesi gerekir.

Kamp Çadırı Nedir?

Ortalama 1 kişinin veya kişi sayısına göre yapılan özelliklerde, konforlu uyku ve doğal alanda kısa süreli konaklamalarda kullanılan kamp malzemesidir. Kamp alanında rahat bir uyku için ortalama 55- 60 cm yüksekliğinde veya daha üzerini sağlayan kısmen koruyucu bir kamp malzemesidir.

Üretim malzemesi, dizayn ve içeriğine göre çeşitlendirilirler. Kamp türü ve kullanılacak organizasyon seçeneğine göre çadır seçimi yapılır. Kamp kurulacak alanın özellikleri, doğa ve iklim şartlarına göre farklı özellikler taşıyan çadırlar üretilir. Yeni başlayanlar için kampçılık tüyoları önem taşımaktadır.

Çadır Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kamp çadırında kaç kişinin kalacağı, iklim ve mevsim şartları, kamp alanı ve yolculuk türüne göre kamp çadırı seçilmelidir. Kamp sporu gelişmesiyle yüzlerce çeşit ve özellikte kamp çadırı üretilmektedir. Kuruluma hazır çadır seçmek, kolay ve konforlu olan seçimdir. Çadır seçiminde dikkat edilmesi gerekenler;

  • Yolculuk türü önemlidir. Bisiklet, motosiklet, araba gibi ulaşım araçlarının hangisiyle gidileceği, çadırın büyüklüğü ve ağırlığının belirlenmesinde önemlidir.
  • Doğa yürüyüşlerinde, hafif ve portatif çadır taşımak daha avantajlıdır.
  • Tek katlı veya çift katlı çadır seçimi, kamp özelliğine göre seçilmelidir.
  • Çift katlı çadırlarda havalandırma daha rahat sağlanır.

Çadır Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çadır kurarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Sorusun için ilk bilinmesi gereken; çadır malzemelerinin naylondan üretildiğidir. Kolay tutuşabilen kamp çadırlarını ateşten kesinlikle uzak tutmalıdır. Çadır içinde ocak yakmamak hem yanmaması hem de karbon monoksit gazından etkilenmemek için önemlidir. Manuel ya da hazır kamp çadırı kurarken dikkat edilmesi gerekenler;

  • Kamp alanı, suya yakın bir alanda, bataklı benzeri alanlardan uzak olmalıdır.
  • Yüksek ve açık bir alanda kurulmalıdır.
  • Ulaşım yollarına yakın konumda, tehlikeli bölgelerden uzak olmalıdır.
  • Çakıl, kayalık zemin, ağaç altı, uçurum kenarı, otoban kenarı veya bağ- bahçe kenarı gibi alanlara kurulmamalıdır.
  • Yağmur, sel, deniz kenarı gibi etkenler değerlendirilerek kurulmalıdır.

Yazar Hakkında

İlgili Yazılar