Kampçılar için vazgeçilmez olan ,Trekking olarak adlandırılan ve son yıllarda tüm Dünya’da yaygın olan bir spordur. Doğada herhangi bir noktadan, başka bir noktaya varmak için yapılan tempolu yürüyüş etkinliğidir. Doğa yürüyüşü nedir? Konusunda bilinmesi gereken, etkinliği toplu halde yapıldığıdır. Hem doğa ile iç içe olmak hem sosyal bir kültür etkinliği olarak gerçekleştirmek üzere çeşitli organizasyonlarla yapılır.

Tempolu sportif yürüyüşlerini içeren trekking, çeşitli parkurlar belirlenerek yapılır. Bazen de doğanın ve güzergahın durumuna göre yolculuk esnasında belirlenir. Temel amaç; belirlenen sürede tempolu yürüyüş yaparak, belirlenen noktaya varmaktır. Genellikle birkaç saati kapsayan, günün yarısı yahut tüm gün trekking etkinlikleri olduğu gibi birkaç haftalık, aylık veya organizasyonun içeriğine göre daha uzun süren yürüyüşlerde olabiliyor. Bu tarz doğa yürüyüşleri backpacking olarak adlandırılıyor.

Trekking Nedir? Neden Yapılır?

Doğa yürüyüşü nedir? Nasıl yapılır? Gibi sorular için trekking çeşitlerinden bahsetmek gereklidir. İngilizce kelime kökeninden ”trek”yolculuk, göç etmek anlamında kullanılır. -ing ekiyle birlikte Türkçede doğa yürüyüşü olarak kullanılır. Trekking; herhangi bir ulaşım aracı kullanmadan, parkur olarak nitelendirilebilen doğal alanlarda sportif yürüyüş yapmaktır.

Güney Afrika’da kağnı veyaya olarak göç etmek fiilinden gelen doğa sporu, zamanla doğa yürüyüşü formatına bürünmüştür. Günübirlik olarak yapılan doğa yürüyüşü etkinlikleri esasen ”hikking” olarak adlandırılır. Trekkingler daha uzun süren ve uzun parkurlardan oluşan spor etkinlikleridir.

Trekking Özellikleri

Türkiye’de genellikle etkinlik olarak yapılan trekking organizasyonlarında, gruplar halinde doğa gezileri düzenlenir. Solo- Trekking olarak tanımlanan bu yürüyüşler, bireysel olarak da yapılmaktadır.

Özel ekipman ve malzemeler gerektiren doğa yürüyüşleri; mevsim koşulları, iklim koşulları, yol ve güzergahın zorluk dereceleri, parkur özelliklerine göre belirlenir. Bireylere özel donanımlar kazandıran, spor aktivitelerini artıran trekkingler, kardiyovasküler yani dolaşım sistemi için faydalı egzersizler içerisindedir.

Parkurun yürüyüş özelliklerine göre doğru kıyafetler seçilmeli, trekking ekipmanları kullanılmalıdır. Bireysel ya da grup olarak yapılan doğa yürüyüşleri, koordinasyon ve lokasyon becerilerini geliştiren, çözüm üretme yeteneğinin geliştiği bir spordur. Tecrübe kazandıkça parkurlarda nasıl hareket edilmesi gerektiği, iniş ve çıkışların nasıl geçileceği, tırmanış ve yürüyüşlerin hakimiyetinin kolaylıkla sağlandığı bir spora dönüşür. Yolculuğa başlarken yeterli gıda- besin, su, doğru ekipmanlarla alınmalıdır.

Yazar Hakkında

İlgili Yazılar